fredag 22 maj 2009

Världens bästa mamma... och världens sämsta

Det är inte lätt att kombinera livets alla delar. När jag var i samma ålder som mina barn läste även min mamma på universitetet. Hon gjorde det av ungefär samma anledningar som jag: dels för att kunna försörja familjen och dels för att utvecklas själv.

Vi barn led aldrig nå
gon nöd, vi hade det bra med mormor som backup. Men jag minns ändå hur det kändes när mamma aldrig hade tid och bara skulle läsa.  

De känslorna har jag nu med mig när jag läser på universitetet med barn. Jag försöker verkligen prioritera barnen, men som nu under tenta-P är det svårt.  

Häromdagen kände jag mig som världens bästa mamma när jag var ute och kastade frisbee med dem. Vi hade jättekul. Tyvärr innebar det att jag var en mindre bra student den tiden, men vad gör man?

Idag regnar det. Jag känner mig stressad för att jag har mycket kvar och redan ligger efter i planeringen. Jag försöker läsa. Dottern kommer: "mamma får jag städa toaletten?" Inte säger man nej till en sån fråga. Så jag gick och visade henne hur man gjorde och vi städade toaletten tillsammans. Sen satte jag mig igen. Då kommer sonen och vill att jag ska följa med till övervåningen. Han gillar inte att vara där ensam. Jag säger att jag inte kan för jag måste plugga nu. 
Sonen försvinner men kommer strax tillbaka med några kolor i handen (som jag köpte igår för att göra sjuka dottern lite piggare). Sonen lockar: "Mamma - du får godis om du följer med mig upp". Jag är ståndaktig och säger nej. Försöker läsa lite men ganska snart är sonen tillbaka - "mamma om du kommer med här får du godis." Då har han lagt en kola på varje trappsteg upp till hans rum. Då smälte jag och kände mig samtidigt som en usel förälder. Var har han fått detta godislockande ifrån? Vad säger det om mig? 

Efter att jag varit med sonen på övervåningen en stund så gick jag ner till mina studier igen. Efter en stund kommer sonen ner bärandes på en pysselbok och många sagoböcker och säger -"mamma jag ska plugga" med en viktig min. Han staplar sagoböckerna i högar runt sig (som jag staplat mina böcker) och börjar jobba i pysselboken. Han var så gullig att jag kom av mig helt i mina egna studier. 

4 kommentarer:

 1. Det där är en vågskål och något jag aldrig tror man kommer ifrån. Det är inte en gång jag emellanåt behövt säga åt både min son och dotter att jag måste läsa eller på snarlika sätt är upptagen. Känslan av usel förälder är moderat påtaglig.
  Och här sitter jag på forskningsavdelningen och joxar runt på en klämdag, istället för att vara hemma och med familjen.

  Äh, screw det här..nu åker jag hem till barnen och grönskar ned mig. Tack för inspirationen.

  SvaraRadera
 2. Hoppas ni får det mysigt :)

  SvaraRadera
 3. Får jag städa toaletten?! Vilken otippad fråga! Kolorna och pysselplugget... Jag hade också smält omedelbart!
  //Maskrosen

  SvaraRadera
 4. Ja, man måste ju smida när järnet är varmt... Idag ska vi städa andra toaletten. :)

  SvaraRadera