söndag 31 maj 2009

Män går oftare i konkurs

Så står det i en rubrik i en liten liten notis i dagens DN (31 maj 2009, Jobb sid 33). Det kallar jag "hard end points". Företag med endast män i ledningen är överrepresenterade bland konkursbolagen. Det har tidigare visats att företag med kvinnor i styrelsen har bättre lönsamhet (DN 2007-01-12). Vad mer behövs för att företag ska förstå att det är viktig att ha en jämn könsfördelning i styrelserna? Det duger inte med sk*tsnacket längre om att det inte finns några kompetenta kvinnor. Det handlar om företagets lönsamhet och i värsta fall företagets överlevnad. Vad kan vara viktigare? Om det är ont om kompetenta kvinnor är det upp till varje ansvarskännande företagsledning att med ljus och lykta leta reda på dessa och fånga in dem innan något annan mer framsynt företag hinner före. Eller varför inte jobba med att lyfta fram kvinnor med rätt bakgrund - lite som idrottsföreningar jobbar med att ta fram egna talanger.

Jag är inte heller emot kvotering. Det finns så många män som lyfts fram till positioner de inte är kompetenta för. Dessa gräddfiler är ytterst ovanliga för kvinnor.

Vad händer med alla män som stoltserar med sin förmåga till risktagande. När det gäller att rekrytera kvinnor vill de helst ha facit i hand innan de ens vågar beakta en kvinna till en styrelsepost.

Tråkigt att DN bara orkade med en liten ynka notis för denna "nyhet"...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar