lördag 14 november 2009

Bromerade flamskyddsmedel

Dagens Wiki: Bromerade flamskyddsmedel.
Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som används i produkter som kan vara brandfarliga, såsom plaster, textiler och elektronisk utrustning. De förekommer ofta på platser eller i produkter som är lättillgängliga för allmänheten, till exempel möbler i offentlig miljö, hemelektronik och värmeisolering i byggnader. Avsikten med flamskyddsmedel är att ge skydd under en produkts hela livscykel, vilket resulterat i att flera av dem är svårnedbrytbara miljögifter. Ämnena är organiska och fettlösliga. Detta kan göra dem miljöfarliga, eftersom levande organismer tar upp fettlösliga kemikalier lättare än vattenlösliga.
Medlen har använts i ungefär 200 år och deras uppgift är att vid en eventuell värmeutveckling sakta in brandutvecklingen och därmed övertändning. Flamskyddsmedlet försvårar antändning, och verkar på så vis att en eventuell brand inte utvecklar eldslågor, utan istället rök, även om rök vid inandning också är ohälsosam för lungorna. De medel som ingår i gruppen flamskyddsmedel har olika grad av miljöpåverkan, vilket medfört att vissa av dem är förbjudna i Sverige, medan andra inte är det. Den främsta åtgärden för att förhindra att allt flamskyddsmedel kommer ut i naturen är att återvinna och på rätt sätt ta hand om föremål som innehåller dem.

Känns som jag är tillbaka på Kemiteknik igen. Allt vi tvingas läsa på läkarlinjen är inte spännande.

3 kommentarer:

  1. Nej, inte alls spännande. Och rätt vad det är så kommer det något ännu tråkigare. Men för det mesta är det ett riktigt bra val! ;)

    SvaraRadera
  2. Jo, jag vet. Måste få gnälla lite bara :-)

    SvaraRadera
  3. Självklart får man gnälla! Att gnälla av sig behöver man. Det är en del i utvecklingen att bli den fullfjädrade läkaren... ;)

    SvaraRadera